Börja skriv tidigt och våga! Clas tips till dig som står inför examensarbetet

Allt eftersom universitetspoängen fylls på desto mer börjar arbetslivet att hägra. Väl där finns helt plötsligt inga facit utan det är du som på sätt och vis skapar facit och sen är det upp till bevis i tester om det du gjort funkar som det ska eller ej. Rätt häftigt eller hur?

Clas Enkvist började sin karriär inom Saab mellan fjärde och femte universitetsåret som ett enkelt sommarjobb. Eller enkelt och enkelt:

Jag hamnade i ett projekt där jag fick jobba med en modig projektledare som lät mig jobba i den skarpa källkoden direkt

Clas utbildade sig då till civilingenjör inom datateknik och den modiga projektledarens agerande var nog egentligen bara ett exempel på något som ska känneteckna ett jobb på Saab: Trust, eller förtroende på svenska.

Innan sommarjobbstiden var slut var planerna på ex-jobbet satta i rullning och egentligen fortsatte det så. För innan ex-jobbet var klart hade Clas fått jobb på Saab:

Ett tips som jag fått av min examinator var att ”börja skriva tidigt” och eftersom jag mot slutet varvade jobb och slutarbetet på ex-jobbet var det för väl att jag hade gjort det, berättar han.

Nu är det visserligen hela fem år sedan som Clas tog examen från Linköpings universitet. Han har hunnit byta jobb och uppgifter flera gånger sedan dess men alltid inom ramen för Saab-koncernen som helhet. När han ser tillbaka på ex-jobbet så vill han dela med sig av ett råd till alla som just nu står inför starten av sitt:

Våga! Våga ta chansen att gå ut på företag och våga prata med folk på företaget för ex-jobbet blir mycket av vad man själv gör det till.


Just det att Clas kan gå in till vem som helst och diskutera eller ställa frågor är något som han värdesätter högt med sin arbetsplats. Öppet klimat är något som inte bara pratas om utan faktiskt finns.

Det i kombination av trevliga kollegor gör det enkelt, flera sommarjobbare som jag haft hos mig har lämnat just den feedbacken till mig: Det är ett lätt ställe att våga gå runt och fråga.


När Clas tittar över den lista över ex-jobb som finns att skriva inom Saab idag är det flera uppslag som väcker hans intresse. Men skulle han välja ett så skulle han skriva GPU-accelererad ray-tracing ljudutbredning i vatten.

 

Vad skulle du skriva?

Lediga ex-jobb