Analytisk ingenjör med intresse för programutveckling

Vacancies 02 July 2020

Closing date

16-Aug-2020

Location

Linköping

Contact

Veronica Fors [C] +46 (10) 2167716
Jesper Fasth +46 (13) 185202
Apply for job!

Din framtida utmaning

Har du sett filmerna från första flygningen med Gripen E? Häftigt, inte sant? Flygningen utfördes av vår avdelning Flight Test and Verification och är starten på en omfattande provverksamhet av Gripen E/F. Vad inte alla känner till är den mängd testutrustning som flygplanet är utrustat med och den massiva organisation av ingenjörer och verktyg som krävs för att på ett säkert sätt kunna verifiera ett plan som för första gången lättar från marken.

Våra provflygplan är utrustade med en mängd analoga givare samt datorsystem som registrerar internkommunikationen mellan delsystemen i flygplanet. De är även utrustade med sändare som telemetrerar ner en delmängd av denna data i realtid till våra markcentraler. I markcentralerna analyseras datat kontinuerligt under flygpassets gång av provingenjörer med hjälp av avancerad programvara vilket ger möjlighet till direkt återkoppling till piloten hur flygplanet beter sig.

Vi på området Instrumentation and Software Systems skräddarsyr både den flygande testutrustningen och de system som används i markcentralerna för realtidsanalys samt övriga programsystem som krävs. Vi har en stor mängd egenutvecklade verktyg, både hård- och mjukvara, som kan delas in i olika kategorier:

  • Matlab-baserat analyssystem
  • Supportsystem för provplanering
  • Utprovningssystem såsom flygande system och program för differentiell GPS och fotogrammetri
  • Grafisk realtidsmonitorering
  • Databearbetningssystem

De olika delkomponenterna i verktygslådan är varierande vad gäller programmeringsspråk och tekniker och sträcker sig från klient-server-applikationer via databaser och rena java- och C++-program till Matlab.

Utöver dessa system ansvarar vi också för antennsystem för telemetri, flygradiokommunikation och övrig kommunikation mellan pilot och flygledare i markcentralen samt övrig nödvändig infrastruktur.

Området Instrumentation and Software Systems behöver växa för att vi ska kunna fortsätta vara i framkant när det gäller nya tekniker för provverksamhet inom det internationella området Flight Test Instrumentation. Vi söker nu en ny medarbetare som kan arbeta med mjukvaruutveckling i en eller flera av kategorierna ovan. Du har möjlighet att till viss del styra arbetet efter dina specifika önskemål och intressen.

Rollen som mjukvaruutvecklare hos oss är väldigt bred och du får möjlighet att vara med under hela mjukvarans livscykel, från att ta fram krav och systemera din lösning, genom hela implementationen och verifieringen och är även med och förvaltar din produkt efter release, samt utbildar våra kunder via kurser och workshops. Du blir del i ett trevligt och sammansvetsat gäng där du har stora möjligheter att själv påverka ditt arbete och realisera dina idéer.

Hos oss finns möjligheten att utvecklas och växa som individ och vi värnar balansen mellan arbete och fritid.

Den du är idag

För att passa hos oss bör du ha en civilingenjörsexamen inom Teknisk Fysik, Flygteknik, Datavetenskap, Datateknik eller motsvarande. Utöver det är dina personliga egenskaper viktigare än formella krav och vi välkomnar dig som är nyutexaminerad lika varmt som dig med flerårig erfarenhet.

Vi söker dig som tycker om att gå teoretiskt på djupet i komplexa teorier och system. Du bör ha ett gediget intresse för programvarukonstruktion och är du dessutom bra på systemadministration och infrastruktur är det extra meriterande, men inget krav.

Vi söker dig som har en positiv attityd, är målinriktad och driven och gärna tar egna initiativ, men alltid jobbar för teamets bästa. Vi erbjuder ett omfattande utbildningsprogram som stöttar dig på vägen.

Denna tjänst kräver att du godkänns i en säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vad du blir en del av

Aeronautics, ett affärsområde inom Saab, erbjuder flygrelaterade delsystem, obemannade flygsystem, flygplansstruktur och service till försvarskunder och civil flygindustri över hela världen. Aeronautics ansvarar också för utveckling, produktion, marknadsföring, försäljning och support av Gripensystemet.

Avdelningen Flight Test and Verification genomför provning inom de flesta teknikområden inom flygsystem och bedriver all flygande verksamhet av Gripensystemet. Avdelningen omfattar en provorganisation med en integrerad flottilj och till avdelningen hör bland annat piloter, flygplanstekniker, prov- och mätingenjörer samt mjukvaruutvecklare. Avdelningens största ansvarsområde är professionell utprovning av flygplan men den ansvarar också för annan flygverksamhet och utför flyguppvisningar och marknadsföring både lokalt och på mässor och events runt om i världen.

Området Instrumentation and Software Systems tillhör Flight Test and Verification och ansvarar för den hårdvara och mjukvara som krävs för att övervaka och utvärdera hur ett experimentellt provflygplan beter sig under flygning. Vi är i nuläget ca 40 personer och är fördelade på två sektioner som jobbar tätt tillsammans. Hos oss jobbar vi så nära Gripenplanen att vi bokstavligen har dem i källaren!

Verkar det intressant? Skicka in din ansökan redan idag. Sista ansökningsdag är 2020-08-16.

If you aspire to help create and innovate whilst developing yourself in a challenging team setting, Saab may well have the perfect conditions for you to grow. We pride ourselves on a nurturing environment, where everyone is different yet we share the same goal – to help protect people.

Apply for job!