Examensarbete 15/30HP: Analys av programmeringsspråket C gentemot ANSI ISO standard C90, C99, C11 och C18 för Avionics Systems

Vacancies 11 October 2019

Closing date

30-Nov-2019

Location

Huskvarna

Contact

Agneta Bomberg +46 (10) 2168011
Roger Johnsson +46 (10) 2168365
Apply for job!

Din framtida utmaning

Bakgrund

På Saab arbetar vi ständigt med att förbättra oss och utmana gränserna för vad som är tekniskt möjligt. Vi samarbetar med kollegor runt värden som alla kämpar med olika utmaningar i att göra välden mer säker att leva i.

Saab Avionics Systems utvecklar och tillverkar säkerhetskritiska system och applikationer till flyg, helikoptrar och obemannade farkoster. Avionics Systems produktportfölj innehåller den nya generationens Enhanced Flight Vision System, Head-Up Display System, Mission Computers, Control and Actuation Systems samt Communication Management System med flera. Avionics Systems har mer än 300 medarbetare och har verksamhet på flera orter i Sverige samt i Sydafrika. De flesta av våra projekt drivs i en internationell miljö och vi levererar bland annat produkter till två av världens största flygplanstillverkare, Airbus och Boeing.

Beskrivning examensarbete

Inom flygindustrin ställer man höga krav på säkerhet i alla tekniska system ombord på flygplan. Det finns exempel på kodkonstruktioner som kan ge icke önskat beteende som kan vara svåra att genomskåda effekterna av på system nivå. Dessa kodkonstruktioner vill vi säkra att de ej används genom att se över olika C-kods standarder, för att säkra att koden vi tar fram om vi går till en nyare standard är säker för flygande farkoster.

Examensarbetet är indelat i fyra olika steg:

Steg 1 går ut på att teoretiskt studera skillnaderna mellan C språkets standarder ANSI/ISO C99, C11 och C18 i relation till C90.

Steg 2: Analys av vilka språktillägg i C99/C11/C18 som är fördelaktiga eller som potentiellt kan vara skadliga i samband med utvecklingen av säkerhetskritiska avioniksystem.

Steg 3: Undersökning av de mest använda kors-kompilatorerna och till vilken nivå de stödjer C99/C11/C18 utifrån de skillnader som identifierats i tidigare steg

Steg 4: (valfritt) Ta fram ett detaljerat uppdateringsförslag på vår befintliga kodstandard som följer C90 baserad på ovanstående resultat

Arbetet inkluderar planering, specificering och dokumentation av resultat för varje enskilt steg.

Inledande studier:

  • Litteraturstudie av RTCA DO-178C, Software Considerations in Airborne Systems and Equipment Certification
  • Litteraturstudie av (ANSI)ISO/IEC 9899:1990, 1999, 2011, 2018

Den du är idag

Kvalifikationer

Vi söker dig som:

  • studerar till civilingenjör eller högskoleingenjör inom teknisk fysik, datateknik eller liknande
  • har ett intresse av att arbeta med processer/metoder/verktyg för programvaruutveckling
  • läst kurser inom programvaruutveckling

Omfattning

1 - 2 personer. Examensarbetet kan anpassas för antingen Master- (30hp) eller Bachelornivå (15hp).
 

Övrigt

Start sker i  januari 2020 eller enligt överenskommelse. Placeringsort Huskvarna.

För mer information kontakta: Roger Johnsson, roger.johnsson@saabgroup.com

Vi jobbar löpande med urval, men sista ansökningsdag är 30/11 - vi ser fram emot din ansökan!

Apply for job!