Saabs fjärrstyrda flygledartorn får grönt ljus av Transportstyrelsen

Luftfartsverket (LFV) har fått klartecken från Transportstyrelsen att börja utöva flygtrafikledning vid Örnsköldsviks flygplats på distans från Sundsvall med Saabs Remote Tower Services (RTS). Det här innebär världens första RTS-flygplats och öppnar för en förbättrad, säkrare och mer kostnadseffektiv flygtrafikledning.

Beslutet visar att konceptet och tekniken uppfyller branschens och myndigheternas krav på flygtrafikledning

– Nu har vi ett system på plats som uppfyller samtliga flygsäkerhetsbestämmelser. LFV förbereder nu det allra sista så att Remote Tower services kan driftsättas operativt ifrån Sundsvall, vilket kommer att leda till lägre kostnader och en effektivare verksamhet, berättar Niclas Gustavsson, chef för affärsutveckling och internationella relationer på LFV.

Saabs Remote Tower placeras ut på Örnsköldsviks flygplats och kommer att skicka bild i realtid till flygledningscentralen (Remote Tower Center) i Sundsvall, 15 mil bort.  Flygledningscentralen är utrustad med HD-skärmar och ett antal nya system för att kontrollera den utrustning som används i dag i Örnsköldsviks flygtorn

– Saabs och LFV:s strategi har varit att använda ny teknologi tillsammans med befintliga och redan godkända processer i en ny tillämpning.  Leverantörer av flygtrafiktjänster och luftfartsmyndigheter i hela världen har nu en modell som de kan använda för att få myndigheternas tillstånd för fjärrstyrd trafikledning, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsenhet Traffic Management.

Saab leder av fjärrstyrda flygledartorn i samarbete med flygledare och leverantörer av flygtrafiktjänster. Nyligen började Saab samarbeta med Virginia SATSLab, Inc. och Leesburg Executive Airport i USA för att demonstrera och utvärdera Saabs teknik bakom fjärrstyrd flygledning på Leesburg Executive Airport, Leesburg, Virginia i USA.

 

För mer information kontakta:

Saabs presscenter: +46 734 180 018     

presscentre@saabgroup.com                                       

www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/Twitter
www.saabgroup.com/YouTube

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare i cirka 40 länder i hela världen. Tack vare koncernens samarbetskultur och innovativa samt pragmatiska arbetssätt utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknik för att möta kundernas behov.

Filer tillgängliga för nedladdning:

PDF