IGEday stör en ingenjör

IGEday står för Introduce a Girl to Engineering day och är ett initiativ från kvinnliga ingenjörer och ingenjörsstudenter för att öka intresset för teknik och ingenjörskap bland unga tjejer mellan 12 – 19 år. Här möter IGEday en av Saab ingenjörer, Jessica Moberg.

Vem är du och vad är dina intressen?

Jag är en positiv och energirik person. Jag trivs bäst när jag känner mig effektiv och jag skulle gärna vilja att dygnet innehöll fler timmar. Jag är rätt vetgirig, vill veta hur och varför och drivs av utmaningar. Jag gillar att sy, baka och pyssla. På somrarna seglar jag och på vintern åker jag gärna skidor.

Var jobbar du och vad är din roll?

Jag jobbar på Saab i Linköping som GSE-ingenjör (Ground Support Equipment). Det betyder att jag utvecklar, hanterar, levererar markstödd materiel till Försvarsmaktens flygplan/helikoptrar. Jag ansvarar för GSE:er till ett helikoptersystem.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

Egentligen finns inga vanliga dagar. Jag gör allt från skrivbordsarbete till att testa utrustningar, modifiera och utveckla nya produkter och beställa hyllvaror från leverantörer. Jag har både leverantörskontakt och kundkontakt och får se helheten och vara med från idé till leverans.

Hur kommer det sig att du blev just ingenjör?

Det var inte helt självklart. Jag var humanist på gymnasiet och läste latin. Efter gymnasiet läste jag matematik på distans och upptäckte hur kul det var. Jag förstod sammanhang på ett helt nytt sätt och hade lätt för det. Jag behövde göra något oväntat och utmana mig själv så jag bestämde mig för att söka tekniskt/naturvetenskapligt basår. Jag blev antagen och träffade de mest inspirerande lärarna jag någonsin haft. Det blev mitt bränsle för resan jag gjorde från humanist till ingenjör.

Vad är det roligaste/bästa med att jobba som ingenjör?

Jag ställs inför olika sorters utmaningar och det gillar jag. Som ingenjör får jag vara kreativ och jag lär mig så mycket nytt. Som ingenjör öppnas många dörrar och möjligheter.

Varför är det viktigt att fler tjejer blir ingenjörer tycker du?

Det behövs fler kvinnliga ingenjörer. Vi bidrar med ett annat sätt att tänka, agera och angripa problem än männen i denna, ännu idag, mansdominerade yrkesgrupp.

Vad väntar tjejerna vid ett besök hos er under IGEday?

Då får de träffa kvinnor som jobbar inom olika områden. Förra året fick tjejerna testa RBS 70-simulatorn, skapa manualer till en brandsläckare, känna på hur det kan vara för en pilot att se i mörket och genomföra ett miniprojekt för att ta fram en kapsylöppnare.

Berätta något om företaget du arbetar på som många kanske inte vet!

2012 var jag med och utvecklade mobila hundgårdar till Försvarsmakten. De har bl a använts i Afghanistan av hundenheter som arbetar med minsök.